Fietsen over oude spoorlijnen in Nederland

In het buitenland is het een bekend fenomeen: fietsen over of lands een oude spoorlijn. De Vennbahn tussen Aken en Luxemburg is met zijn 125 kilometer een van de langste fietspaden op stilgelegde spoorwegtracés van Europa. De minimale helling en het bijna volledig geasfalteerde fietspad zorgen voor het hoogste rijcomfort. De Vennbahn behoort tot het RAVeL-programma van het Waalse Gewest in België en is voorbehouden voor niet-gemotoriseerd verkeer. Maar er zijn er nog veel meer. Zeker in regio’s waar het soms flink klimmen is en de weg gedeeld wordt met gemotoriseerd verkeer zijn de spoorwegfietspaden erg aangenaam. Zoals het Alpe-Adria-fietspad tussen Salzburg (Oostenrijk) en Grado (Italië), en de Vía Verde de Los Ojos Negros (de groene weg van de zwarte ogen) in Spanje over een 160 km lange spoorlijn die aangelegd werd voor de mijnen.


Fietsen over oude spoorlijnen in Nederland


Toon Loonen werd in tijdens zijn tocht van Zwolle via Apeldoorn naar huis onverwacht verrast door een kaarsrecht fietspad – de Baronnenlijn van Hattem tot Apeldoorn tot aan beide zijden een fraaie begroeiing tijdens. Ook tijdens zijn vakantie in het voorjaar van 2021 in Kaatsheuvel hadden hij twee van zulke fraaie fietsroutes in de buurt, het Belslijntje en het Halvezolenpad. “Toegegeven, fietsen over de dijken in de Betuwe is ook vlak, maar landschappelijk vind ik die oude spoorlijnen toch veel fraaier. Door de begroeiing langs het pad is het vaak net alsof je door een tunneltje fietst”, aldus Toon.

Reden genoeg voor Toon om eens via Google te zoeken op “fietsen over oude spoorlijnen in Nederland”. Dat leverde voor hem bedroevend weinig bruikbare hits op. Het was onvolledig of al verouderd. En dus besloot hij zelf een overzicht te maken. Op zijn website vind je de volgende routes:

 

Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan eens de website www.fietsenoveroudespoorlijnen.nl

 

Bron: https://www.nederlandfietsland.nl/blog-en-nieuws/fietsen-over-oude-spoorlijnen-in-nederland/


Terug
Deel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag:  9:00 tot 18:30
Dinsdag:  9:00 tot 18:30
Woensdag:  9:00 tot 18:30
Donderdag:  9:00 tot 18:30
Vrijdag:  9:00 tot 18:30
Zaterdag:  9:00 tot 18:30
Zondag:  10:00 tot 18:30


Facebook