Fiets mee op de fietsendrager? Zo doet u dat veilig

Veel mensen gaan er graag met de fiets op uit. Maar wilt uw wel eens een andere route fietsen dan altijd dichtbij huis? Dan is de fietsendrager een ideale oplossing om de fiets mee te nemen. Zo kunt u fietsen waar u maar wilt. Maar hoe zet u de tweewieler veilig op de fietsendrager? En waar moet u nog meer rekening mee houden?


Fiets mee op de fietsendrager? Zo doet u dat veilig


Verschillende soorten

Om te beginnen zijn er verschillende fietsendragers. Dakdragers en dragers op de achterklep of trekhaak. Daarnaast kan de ene drager alleen gewone (lichte) fietsen dragen, de ander is ook geschikt om elektrische fietsen te vervoeren. Het heeft allemaal te maken met gewicht. Elektrische fietsen zijn zwaarder dan racefietsen. Een dakdrager kan maximaal 20 kilo aan, een achterklepdrager gemiddeld 15 kilo en een trekhaakdrager tot wel 30 kilo per fiets. De kogeldruk (de druk die de auto er nog bij kan hebben) is daarbij bepalend en verschilt per voertuig en ligt tussen de 45 en 75 kilo. Een gemiddelde fiets weegt 15/18 kilo, een e-bike als snel 25 kilo. Racefietsen zijn een stuk lichter, vaak onder de 10 kilo. Ga dus goed na welke drager voor uw fiets en auto het meest geschikt is.

 

Het gewicht is bepalend

Om de fiets veilig te vervoeren mag u de drager niet te zwaar belasten. Het gewicht van de drager en de fiets mogen samen niet boven de maximale kogeldruk van de auto komen. Stel de fietsendrager weegt 20 kilo, de maximale kogeldruk van uw auto is 70 kilo dan mag het gewicht van de fiets(en) 70 – 20 = 50 kilo zijn. Het gewicht van de elektrische fiets kunt u verlagen door de accu er vanaf te halen en in de kofferbak mee te nemen. Haal ook fietstassen of andere losse elementen van de fiets af. Het scheelt gewicht en u kunt ze onderweg niet verliezen. Monteer de drager volgens de meegeleverde instructies. Voor elk soort is een andere instructie. Doorgaans niet ingewikkeld, maar het moet wel zorgvuldig worden gedaan. Gebruikt u een fietsendrager die op de achterklep of trekhaak is bevestigd, vergeet dat niet een witte kentekenplaat op de drager te doen.

 

De fiets bevestigen

Heeft u een achterklep of trekhaak drager? Zet dan de zwaarste fiets het dichtst bij de trekhaak of tegen de achterklep. Gaan er 2 fietsen mee, zet dan de fietsen met aan elke kant een stuur op de drager. Zo nemen ze minder ruimte in beslag en wordt het gewicht goed verdeeld. Bevestig ze met de bijgeleverde banden. Vergeet niet de fietsen op slot te zetten om diefstal te voorkomen. De bevestiging verschilt per drager. Volg dus altijd de bijgeleverde instructies.

 

Regels voor u met de fietsendrager de weg op gaat

Behalve de veiligheid van de drager zelf moet u ook aan een aantal regels voldoen voor u met de fiets op de drager de weg op mag.

  • De fiets mag aan beide kanten van de auto niet meer dan 20 centimeter uitsteken.
  • Laat geen scherpe delen uitsteken.
  • De verlichting van en de kentekenplaat zelf moeten zichtbaar blijven.
  • Het gewicht van de fiets(en) mag niet hoger zijn dan de maximale kogeldruk van de auto.

 

Tip: check bij uw autoverzekering of de drager en fietsen zijn meeverzekerd. De fietsendrager zelf valt in principe onder de dekking van de autoverzekering, maar dit verschilt per verzekering. De drager kan immers beschadigd raken of gestolen worden.

 

En gaat u de grens over met de fietsendrager, informeer u dan van tevoren wat de regels zijn. In elk land zijn er weer andere regels.

 

Bron: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/reizen-verkeer/fiets-mee-op-de-fietsendrager-zo-doet-u-dat-veilig/


Terug




Deel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag:  9:00 tot 17:30
Dinsdag:  9:00 tot 17:30
Woensdag:  Gesloten
Donderdag:  9:00 tot 17:30
Vrijdag:  9:00 tot 17:30
Zaterdag:  9:00 tot 17:30 werkplaatsen alleen op afspraak
Zondag:  Gesloten, terug brengen van verhuur fietsen kan wel

Afwijkende dagen
15 december 2024 (Terug brengen van fietsen):   Gesloten
22 december 2024 (Terug brengen van fietsen):   Gesloten
25 december t/m 26 december 2024 (kerst):   Gesloten
6 januari t/m 18 januari 2025 (jaarlijks verlof):   Gesloten


Facebook