Met deze tips zit je in de winter veilig en verantwoord op de fiets

Tijdens koude winterdagen kan het - letterlijk en figuurlijk - verfrissend zijn om een rondje buiten te fietsen. Wij zetten wat tips op een rijtje, zodat jij veilig en verantwoord van je fietstochtje kunt genieten.


Met deze tips zit je in de winter veilig en verantwoord op de fiets


Pak jezelf goed in

Zorg als het koud is voor warme kleding op de fiets. Volgens de ANWB werkt een ‘drielagensysteem’ ideaal. De eerste laag bestaat uit thermo- of onderkleding. Daarna volgt een fietsshirt of fleece vest (afhankelijk van het weer). Als laatste laag draag je een wind- en regendichte jas. Verder mogen ook een muts en handschoenen niet ontbreken. Verstijfde handen kunnen er namelijk voor zorgen dat je minder goed kunt remmen.

Daarnaast adviseert de ANWB om voor warme voeten te zorgen. Dit doe je met speciale weerbestendige sokken en gevoerde schoenen met rubberen zool. Voorkom verder te strakke sokken en schoenen. Die zorgen namelijk voor een verminderde bloedsomloop, terwijl een goede bloedsomloop juist belangrijk is.

Zichtbaar op de fiets

Een goede fietslamp helpt je om te zien waar je fietst: wel zo handig in het donker. Maar zichtbaarheid is niet alleen fijn voor je eigen veiligheid, je helpt anderen er ook mee. Met een lamp zien andere verkeersdeelnemers je namelijk al van verre aankomen. Een duidelijk zichtbare fiets moet volgens de ANWB aan de volgende eisen voldoen:

Juiste kleur: de voorlamp moet wit of geel licht hebben en de achterlamp moet rood zijn. Andere kleuren zijn niet toegestaan.

Goed zichtbaar: het licht moet recht voor- of achteruit schijnen en er mag niets overheen hangen. Ook knipperend licht is niet toegestaan.

Losse lampen: losse lampjes mogen (mits goed zichtbaar geplaatst) op je stuur, tas, borst of rug.

Reflectie: je fiets moet een rode reflector aan de achterkant, twee gele reflectoren per trapper en witte of gele reflectoren op de velgen of banden hebben.

 

Check je fietsbanden

In de winter is het extra belangrijk dat je veel grip hebt op de weg, zodat je minder makkelijk uitglijdt. Zorg er daarom voor dat het bandenprofiel in orde is en pomp je banden niet te hard op. Met zachtere banden heb je namelijk meer bandoppervlakte op de weg, en dus ook meer grip. Je zou ook fietswinterbanden kunnen overwegen. Deze zorgen voor meer grip, er hoopt zich geen sneeuw in op en ze hebben een kortere remweg.

 

Bron: https://www.margriet.nl/tips-en-tricks/in-winter-veilig-verantwoord-op-fiets~b6844299/?referrer=https://www.google.com/


Terug
Deel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag:  9:00 tot 18:30
Dinsdag:  9:00 tot 18:30
Woensdag:  9:00 tot 18:30
Donderdag:  9:00 tot 18:30
Vrijdag:  9:00 tot 18:30
Zaterdag:  9:00 tot 18:30
Zondag:  10:00 tot 18:30


Facebook